Followers

Sunday, 11 April 2010

AYOH !!!....CERGAS DAN CANTIKKAN.......

Alhamdulillah dalam kekangan kerja dan hambatan waktu, , kuusahakan juga biarpun terpaksa menjelajah hingga ke tiga buah kedai sukan untuk mendapatkan reebok idaman yang serasi denganku. Reebokku yang lama terpaksa diganti kerana telah melewati usia tiga tahun. Tak selesa dan merbahayakan pergerakan
semasa beraktiviti.


Sebenarnya sekembali dari tanah suci setahun yang lalu , aktiviti riadhahku tersangkut-sangkut tidak kosisten. Ini lantaran sifu riadhahku menutup buat sementara pusat riadhahnya dan tidak kutemui tempat yang menawan hati.
Bukan lantaran 'taksub' tetapi Bodypower Fitness Centre (BPFC ) merupakan satu-satunya tempat 'indoor excercise' yang menawarkan ' kejaminan aurat ' yang terpelihara dari ajnabi dan juga menepati ilmu dan konsep riadhah untuk kecergasan tubuh.


(BPFC) milik Tengku Norihan yang berpengalaman lebih dua puluh tahun dalam bidang sukan dan kecergasan yang mana beliau juga merupakan ketua juri antarabangsa sukan erobik. Aku suka beriadhah di sini kerana bukan saja dapat membina kecergasan dan kesihatan tetapi juga dibekali ilmu yang sahih oleh Tengku Norihan.

Beliau akan memberi penerangan tentang manfaat terhadap aktiviti dan pergerakan yang dilakukan. Inilah yang kucari. Jelas dalam usaha ber'ubudiah kepada Allah. Bukan sekadar ikut-ikutan yang mana ramai orang tersalah anggap, 'dengan muzik , erobik adalah langho' .

Ada juga sekali-sekala aku dipelawa oleh sahabatku Hesseline Surialis instruktor erobik untuk ' Mass erobik ' bersama pelajar Naim lil bannat, Kota Bharu serta beberapa kali ke Fitness Centre yang lain.

Subhanallah !! Pergerakanku sudah agak kaku! Aku ingat-ingat lupa ! Kecergasan otot yang dibina sebelum ke tanah suci dulu pun out!! Lunyai !!! Aku sekali lagi harus bermula dari
' 0 ' untuk membina semula apa yang telah kuhancurkan!!!.... Hah ! usahkan setahun , dua minggu tak beriadhah pun sudah cukup rugi sebenarnya.


Rasulullah telah memaklumkan syarat " Sesungguhnya mukmin yang kuat lebih dikasihi Allah dari mukmin yang lemah..."

Tholut dipilih oleh Allah menjadi pemimpin lantaran keluasan ilmu dan perkasanya fizikal beliau.
Kisah ini diwahyukan Allah dalam Al Baqorah 247 :

" ..... sesungguhnya Allah telah memilih atas kamu dan telah menambah dia (Tholut ) akannya kelapangan pada
ilmu dan fizikal .
.....

Memiliki fizikal yang mantap adalah antara keutamaannya syarat Allah melantik pemimpin.

Dalam ibadah haji juga ada syiar riadhah. Ye...bersa'ie bergerak ulang alik tujuh kali dari safar ke marwa yang mengambil masa agak-agak satu jam setengah dengan jarak kurang lebih 3KM . Ah! Betapa bangga dan bertuahnya aku terpilih menjadi orang Islam. Semuanya telah tersedia kemas sebagai
panduan menjadi cergas dan cantik dalam mencari nilai sebuah ibadah dan redha Allah.


Dengan menjadikan riadhah salah satu agenda kehidupan, insya Allah akan membawa kita kepada kehidupan yang sihat dari segi emosi , minda dan sudah tentulah jasad. Malah jiwa kita jua akan cergas. Allah mengatur sistem badan akan mengeluarkan hormon endofin yang mana hormon ini meransang emosi kita agar ceria. Jadi , orang yang beriadhah akan awet muda dan ceria. Terpinggir dari kemurungan.


Tisu-tisu badan yang tidak mendapat oksigen secukupnya ataupun yang tak pernah digunapakai , akan mudah terseliuh kerana otot tiada keanjalan. Maka jadilah kita tua sebelum tua. Kita matikan jasad kita sebelum dimatikan.


Jumpa lagi dalam post berikut..


Allahu'alam...

2 comments:

Lis Ramli said...

Utk hasil yang memuaskan kita perlu praktikkan regular excersice paling kurang 3 kali seminggu. 20-30 minit setiap sesi. Aktiviti ini kita lakukan untuk kecergasan selain membakar kalori & lemak di badan.
Jika tidak lemak yg terkumpul akan terusssss... terkumpul & akan ditambah pada hari berikutnya...
Bahaya tu..

miz said...

Ya..riadhah adalah tuntutan jasmani.
Marilah jadi muslim y seimbang bagi 3 fakulti insan dgn ilmu n aktiviti y sahih.